1.WYKONANIE CIASTA:
Obie mąki wymieszać z sodą.
Jajka utrzeć z cukrem i szczyptą soli, dodać mąkę, wymieszać drewnianą łyżką, bo zbyt gęste, dodać ocet i stopione wystudzone masło. Szybko zagniesć ręcznie i przykryć.
Dobrze rozgrzać formę do orzechów /jak mamy formę w inne wzorki np. misie to też może być/na średnim ogniu.
Przed każdym nakładaniem ciasta w dołki formy należy je smarować oliwą/ja robię to pędzlem lub za pomącą gąbeczki/
Rwać kulki ciasta, wkładać je w otworki i zamknąć formę. Zapiec dociskając rączki formie do siebie. Piec do zrumienienia.
Potem ostrożnie wyjmować /najtrudniej jest przy pierwszym pieczeniu/
Okruszki zachować, przydadzą się do masy.
Połówki orzechów wypełniać masą i sklejać tworząc a’la włoskie orzechy.
WYKONANIE MASY:
7 łyżek mleka 3% zagotować razem. Potem dodać 3-4 łyżki kakao, dobrze rozprowadzić mątewką, dodać też :
1 szklankę wiórków kokosowych białych, szczyptę soli, zmielone okruchy ciasta, pokruszone biszkopciki, płatki migdałowe też pokruszone. I ew. /ale to w wersji dla dorosłych /dodać trochę amaretto.
Komentarze