Pyszne ciasto w nieco zdrowszym wydaniu. Serwując to ciacho zadbamy nie tylko o doznania smakowe naszych bliski, ale również-choć w drobnym stopniu- o zdrowie.
1 godz. 30 min
Składniki:
Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 250 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej + 3 łyżki na zaczyn
• 1 jajko
• 2 żółtka
• 50 g świeżych drożdży
• 1/2 szklanki ciepłego mleka
• 150 g cukru pudru
• 3 łyżki cukru waniliowego
• 1/4 szklanki oleju rzepakowego
• szczypta soli
• skorka otarta z 1 pomarańczy
• sok z pomarańczy
Na kruszonkę cytrynową:
• 50 g zimnego masła
• 3 łyżki cukru pudru
• 3 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
• skórka otarta z 1 cytryny
Orkiszowy placek drożdżowy z cytrynową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowujemy zaczyn. Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem waniliowym. Kiedy zaczną przyjmować płynną konsystencję dodajemy mąkę i zalewamy ciepłym mlekiem- dobrze mieszamy, przykrywamy i dostawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut. Mąki wysypujemy do dużej miski. Dodajemy żółtka, jajko, cukier puder, olej, sól, skórkę i sok z pomarańczy. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy ciasto - do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od dłoni. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż ciasto podwoi swoją objętość. Przekładamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (ok. 26 cm) - ja wybrałam kształt kwiatka. Odstawiamy, aby jeszcze chwilę popracowało. Przygotowujemy kruszonką. Łączymy zimne masło, cukier puder, mąkę oraz skórkę z cytryny- całość ma przypominać konsystencją mokry piasek. Kruszonkę wykładamy na ciasto. Pieczemy ok. 40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy udekorowane cukrem pudrem. Smacznego!
Komentarze