Klasyczny placek drożdżowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przyrządzamy rozczyn. W misce rozkruszamy drożdże dodajemy 50 ml ciepłego mleka (uwaga: mleko musi być ciepłe, letnie ale w nie może być gorące) oraz dodajemy czubatą łyżeczkę cukru i płaską łyżkę mąki. Całość mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.
2.Do przygotowanego rozczynu dodajemy pozostałe składniki: żółtka, mleko, cukier, szczyptę soli, mąkę. Całość dokładnie mieszamy a następnie dodajemy roztopioną przestudzoną margarynę. Całość wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na ok 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do miseczki dodajemy mąkę, cukier puder oraz wkładamy masło o temperaturze pokojowej (30 min wcześniej wyjęte z lodówki latem, zimną troszkę wcześniej). Wszystko razem zagniatamy i ucieramy. Następnie wstawiamy do lodówki na końcu posypiemy nią ciasto.
3.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość dodajemy rodzynki. Blachę o wymiarach 24x24 smarujemy masłem. Przekładamy ciasto do blaszki i odstawiamy jeszcze na 15 minut. Posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Następnie pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 min. Do zarumienienia kruszonki, możemy sprawdzić dla pewności patyczkiem czy ciasto upiekło się w środku.
Komentarze