PLACEK DROŻDŻOWY Z KRUSZONKĄ.

4.5 (178 ocen)

Placek drożdżowy kojarzy się z dzieciństwem, o czym zawsze wspominam przy drożdżowym przepisie.Ten zapach,który unosił się z piekarnika starej angielki w kuchni Babci,ciepłe, puszyste ciasto, wspaniałe chwile na wsi. To wszystko kryje się w jednym kęsie tego placka, w samym jego zapachu.

Składniki:

  • ciasto:
    3/4 kostki świeżych drożdży (lub 1 1/2 paczki instant)
    1/2 szklanka cukru
    szklanka ciepłego mleka
    2 żółtka
    1 całe jajko
    3,5 szklanki mąki tortowej
    cukier waniliowy
    aromat waniliowy
    1/2 łyżeczki soli
    1/3 szklanki oleju rzepakowego
    1/3 kostki miękkiego masła roślinnego
    truskawki (najlepiej świeże)

    kruszonka:
    1,5 szklanki mąki tortowej
    1/2 szklanki cukru
    1/2 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Placek drożdżowy z kruszonką. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku robię rozczyn: drożdże rozcieram z połową cukru, mieszam
    z połową ciepłego mleka i łyżką mąki. Odstawiam, aż całość podwoi objętość.
  • 2. Masło rozpuszczam i mieszam z olejem, studzę.
  • 3. Pozostałą mąkę przesiewam do miski wraz z solą, cukrem. Robię dołek, wlewam
    wyrośnięty rozczyn. Mieszam, wbijam jajko i dodaję żółtka. Wyrabiam ciasto,
    dodając pod koniec delikatnym strumieniem tłuszcz.
  • 4. Zgniatam całość bardzo dokładnie, starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza.
    Pozostawiam przykryte płócienną ściereczką, aż podwoi swoją objętość.
  • 5. W tym czasie przygotowuję z podanych składników na kruszonkę. Rozcieram mąkę
    z masłem i cukrem na "wilgotny piasek", a następnie zagniatam kulkę i wstawiam
    na około 30 minut do lodówki (nie musi być dokładnie tyle, ważne by nieco stwardniała).
  • 6. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiam.
    Blaszkę 21x30 (duża prostokątna - wymiary mogą się różnić), wysmarowuję masłem
    i wysypuję mąką. Wykładam ciasto tak, by pokryło całą powierzchnię dna blachy.
    Zostawiam na jakieś 20 minut, by jeszcze trochę podrosło.
    Na wierzchu układam truskawki. Posypuję kruszonką (można ją zetrzeć na tarce,
    ale wtedy trzeba kulkę ciasta wsadzić do zamrażarki). Można posypać cukrem.
  • 7. Wstawiam blaszkę do piekarnika. Piekę 50-60 minut, do zezłocenia, w 180 stopniach.
    Kiedy się upiecze, zostawiam w wyłączonym piekarniku, aby odpoczęło, po kwadransie
    uchylam drzwiczki pieca, a po kolejnym kwadransie, kiedy ciasto dostatecznie odpocznie,
    wyjmuję. I można zajadać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować