Placek drożdżowy z kruszonką

5 (162 ocen)

  • 4 godz. 20 min

Pyszny i pulchny placek drożdżowy, wspaniały i aromatyczny. Gorąco polecam.

  • 4 godz. 20 min

Składniki:

  • blach o wymiarach 25/40 cm
    1 kg mąki pszennej
    8 jajek
    30 dkg cukru kryształu
    25 dkg margaryny
    12 dkg drożdży
    1,5 szklanki mleka
    aromat cytrynowy

    Kruszonka
    20 dkg mąki
    15 dkg cukry kryształu
    20 dkg masła
    olejek cytrynowy
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Placek Desery

Placek drożdżowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowy placek z kruszonką 1. Drożdże zasypać 2 łyżkami cukry kryształu i 2 łyżkami mąki, rozetrzeć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 30 minut.
    Do wysokiego naczynia wsypać mąkę, roztopioną i przestudzoną margarynę, wyrośnięte drożdże oraz pozostałe składniki, wszystko razem wyrobić dłońmi do uzyskania jedno litej masy. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia posypać kruszonką (wszystkie składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i rozcieramy w dłoniach) postawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok 40 minut.
  • Drożdżowy placek z kruszonką 2. Po upływie czasu blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować