Bezglutenowy placek drożdżowy z kruszonką

0 (0 ocen)

  • 50 min

Placek drożdżowy z jagodami, takimi zebranymi dzień wcześniej w lesie to smak dzieciństwa. Chyba nie tylko mojego, a przyjemniej mam taką nadzieję, bowiem nie ma nic lepszego niż śniadanie w takiej postaci. Kawałek drożdżowego ciasta, najlepiej z kruszonką i do tego szklanka ciepłego mleka. Pychotka

  • 50 min

Składniki:

  • 500 g mąki bezglutenowej do wypieków drożdżowych lub klasycznej mąki pszennej typ 650
    1/2 kostki masła
    1/2 szklanki cukru
    7g drożdży suszonych
    1 szklanka mleka
    3 jajka
    szczypta soli
    1 szklanka jagód

    Składniki na kruszonkę:
    1/2 masła
    1/2 szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
    1/2 mąki kukurydzianek
    3 łyżki cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Bezglutenowy placek drożdżowy z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mleko, lekko podgrzewamy.
  • 2. W osobnym naczyniu ubijamy rózgą jajka z cukrem. Do jajek dolewamy mleko z masłem, drożdże oraz przesiewamy mąkę. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 3. Ciasto wlewamy do wysmarowanej masłem formy silikonowej lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blachy. (ok 20x25cm)
  • 4. Na ciasto wysypujemy owoce i posypujemy kruszonką. (Przygotowanie kruszonki: wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy)
  • 5. Wkładamy do zimnego piekarnika i nastawiamy temperaturę na 170 stopni. Po 35 minutach ciasto będzie gotowe. :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować