Oponki z mascarpone i gorzką czekoladą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Karnawał. Z tej okazji podrzucam przepis na oponki trochę inne niż klasyczne. Najsmaczniejsze jakie jadłam, zaraz obok oponek z pure marchewkowym. Podawać z czekoladą!

  • 40 min

Składniki:

  • 250g serka mascarpone
    2 duże jajka
    220g mąki pszennej typ 550
    1łyżeczka sody oczyszczonej
    5 łyżek cukru pudru przesianego przez sitko
    1ł spirytusu opcjonalnie (lub soku z cytryny)
    200g gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Oponki z mascarpone i gorzką czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszam z cukrem pudrem i sodą. Dodaję jajka oraz serek mascarpone i spirytus. Całość zagniatam,a następnie rozwałkowuję na ok 1cm grubości.
  • 2. Wykrawam szklanką kółeczka,a kieliszkiem dziurki w środku. Smażyć z obu stron aż będą rumiane. Odkładać na ręcznik papierowy do wystudzenia.
  • 3. Czekoladę gorzką rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Oblać nią zimne pączki. Dekorować lub nie.

Porady

Rozpustnego smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał

Podobne przepisy

To może cię zainteresować