Bakaliowa kaczka z pieca

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Podana z puree batatowym i gorącymi wiśniami. Rewelacja! Kolorowe danie które zachwyci każdego fana kaczki :)

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Skład:
    4 udka kaczki
    4 szt jabłka
    jedna duża czerwona cebula
    dwa ząbki czosnku
    6szt moreli suszonej
    parę gałązek rozmarynu
    laska cynamonu, parę goździków, garstka pestek dyni
    łyżeczka tymianku
    sól, pieprz ziołowy do smaku
    400ml soku pomarańczowego
    Pure:
    1 duży batat pokrojony w kosteczkę
    1 mała cebula posiekana
    2 ząbki czosnku zmiażdżony
    50g korzenia pietruszki pokrojonej w kosteczkę
    olej rzepakowy do smażenia
    Sos wiśniowy
    200g wiśni mrożonych( drylowane)
    łyżka cukru
    sok z połowy pomarańczy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Bakaliowa kaczka z pieca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę umyć i osuszyć papierem ręcznikowym. Wykałaczką zrobić z skórze kilka dziurek (uważać żeby nie przebić mięsa!) Natrzeć ją solą i pieprzem.
    Położyć ją na zimnej patelni skórą do dołu. Na wolnym ogniu wytopić tłuszcz. Smażyć do momentu aż skór się zarumieni. Przewrócić kaczkę na drugą stronę i smażyć ok 5 minut.
    Przełożyć kaczkę na blachę do pieczenia (z rantami) lub do naczynia żaroodpornego.
  • Składniki na blasze do pieczenia 2. Przekładamy na kaczkę wszystkie składniki ładnie posiekane, jabłka obrane ze skóry i pokrojone w ćwiartki. Podlewamy delikanie przecedzonym tłuszczem z patelni oraz sokiem pomarańczowym. Sałoś posypujemy tymiankiem i wstawiamy do nagrzanego do 180st.C piekarnika. Piec 40 minut bez termoobiegu.
  • 3. Po tym czasie kaczkę obracamy i pieczemy od drugiej strony kolejne 30-40 minut.
    Następnie znów bracamy wierzchem do góry i pieczemy 50 minut w 170st.c nadal bez termoobiegu.
    W tym czasie przygotowujemy pure i sos wiśniowy
  • 4. Pure:
    Cebulkę zeszklić na oleju rzepakowym z czosnkiem, dodać pokrojone bataty i pietruszkę. Całość smażyć ok 5 minut lekko podlewając wodą. Zalać całość 200ml wody i dusić do miękkości. Zdjąć z ognia i przestudzić. Zmielić na pure blenderem.
  • 5. Sos wiśniowy:
    Wiśnie wstawić do rondelka i dodać resztę składników. Dusić do miękkości. Cukrem regulować smak. Sos ma być słodkawy, a nie cierpki od wiśni.
  • 6. Składanie potrawy:
    Na talerzu , łyżką smarujemy łezkę pure układamy na nim kaczkę. polewamy wiśniami. Dekorujemy. Składniki dodatkowe jak sałatki są kwestią upodobań .
    Smacznego!

Porady

Kaczki podczas pieczenia nie trzeba dodatkowo podlewać. Jabłka puszczą swój sok, kaczka jest stosunkowo tłusta więc dobrze trzyma wilgoć. Nie ma szansy na przesuszenie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bataty (słodkie ziemniaki) Kaczka Olej

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować