Krem buraczkowy z pomarańczą

0 (0 ocen)

  • 40 min

Krem buraczkowy na chłodne wieczory. Dodatek mleka kokosowego i pomarańczy dodaje mu niesamowitego aromatu!

  • 40 min

Składniki:

  • 200g cebuli pokrojonej w kostkę
    3 dużych ząbków czosnku zmiażdżonych
    50g selera pokrojonego w kostkę
    100g marchewki pokrojonej w kostkę
    50g pietruszki korzenia pokrojonej w kostkę
    120g słodkich jabłek pokrojonych w kostkę
    450g buraczków pokrojonych w kostkę
    250ml mleka kokosowego
    skórka z jednej pomarańczy
    sok z dwóch dużych pomarańczy
    sól, pieprz ziołowy do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem

Krem buraczkowy z pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę zeszklić na maśle z czosnkiem.
  • 2. Dodać warzywa i jabłka. Smażyć ok 10 minut aż zaczną się karmelizować.
  • 3. Następnie zalać je sokiem pomarańczowym, dodać skórkę z pomarańczy i szklankę wody. Dusić całość aż się rozleci na pulpę. Co jakiś czas trzeba je podlać wodą.
  • 4. Kiedy warzywa się rozpadną blendujemy je i zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem cytrynowym, opcjonalnie jedną łyżeczką papryki ostrej.
  • 5. Podawać z kleksem śmietany lub grzankami lub prażonymi ziarnami wedle uznania :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować