OPONKI DROŻDŻOWE - BEZ SERA

4.5 (166 ocen)

  • 60 min

Tłusty czwartek bez oponek? O nie nie!To na nie czekam właśnie przez cały rok, bo nigdy nie smakują tak dobrze jak wtedy!Oponki są delikatne … niesamowicie mięciutkie i puszyste.I tak naprawdę są na tyle łatwe , że śmiało je możemy zrobić nie tylko w Tłusty czwartek!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    ( ok. 15 szt )
    - mąka – 300 g
    – mleko – 125 ml
    – żółtka – 3 szt
    – jajko – 1 szt
    – cukier – 50 g
    – cukier waniliowy – 1 op
    – masło – 50 g
    – rum – 2 łyżki
    – drożdże – 40 g
    – olej do smażenia – ok. 700 ml
    – polewa czekoladowa
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki

Oponki drożdżowe - bez sera - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:


    Z drożdży, połowy ciepłego mleka i kilku łyżek mąki rozrabiamy rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, odstawiamy w ciepłe miejsce.

    Żółtka i całe jajko ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i rumem.

    Mąkę przesiewamy i mieszamy z resztą mleka, utartymi żółtkami i wyrośniętym rozczynem, wyrabiamy ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki.

    Wlewamy roztopione i ostudzone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy aż dokładnie połączy się z ciastem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    Gdy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je zagniatamy.

    Rozwałkowujemy delikatnie na grubość 2 cm, szklanką wykrawamy krążki.

    W każdym krążku wycinamy otwór
    ( ja to zrobiłam za pomocą zakrętki od butelki ).

    Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

    Smażymy po kolei na gorącym na oleju, aż się zezłocą.

    Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

    Lekko ostudzone polewamy roztopioną polewą czekoladową i ewentualnie posypujemy dodatkowo cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować