Oponki bez sera i jajek

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Oponki to doskonała przekąska lub deser. Najczęściej jemy je podczas karnawału, jednak osobiście mogę je jeść o każdej porze roku! Głównym składnikiem tradycyjnych oponek jest biały ser – w moim przepisie zamieniłam go na tofu. Pominęłam także jajka. W ten sposób stworzyłam przepis na pyszne wegańskie oponki – mega pyszne!

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g tofu naturalnego
    150 g mąki
    50 g mąki ziemniaczanej
    60 g cukru (u mnie trzcinowy)
    1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka cukru wanilinowego
    3 łyżki mleka kokosowego lub innego mleka roślinnego

    Dodatkowo:
    olej do smażenia
    cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka Oponki

Oponki bez sera i jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski daj tofu, mąki, cukier, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy i mleko. Teraz zarób ciasto – tak, aby rozdrobnić tofu.
    Gotowe ciasto podsyp mąką i rozwałkuj na grubość około 1 centymetra. Teraz wykrój okręgi (najlepiej dużą szklanką), a w środku każdego wykrój dziurkę (kieliszkiem).
  • 2. Wykrojone oponki smaż na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia, obracając w międzyczasie na drugą stronę. Ja użyłam oleju rzepakowego, jednak bardzo dobrym wyjściem będzie też olej kokosowy. Oponki smażyć najlepiej w szerokim, niskim garnku lub na głębokiej patelni. Pamiętaj, że potrzebujesz sporo oleju, ponieważ oponki muszą swobodnie pływać – nie mogą dotykać dna.
  • 3. Na koniec lekko ostudzone oponki posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować