Jagodowa Leokadia

5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

ołączenie delikatnego spodu z kilkoma serowymi warstwami z dodatkiem borówek tworzy naprawdę super kompozycję.

To taki można powiedzieć sernik na zimno - zdecydowanie w najlepszej wersji.

Ciasto jest przepyszne i bez pieczenia - bardzo szybkie dzięki temu.

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * jajko - 4 szt

    * sól - szczypta

    * cukier - 0,5 szkl

    * mąka - 3/4 szkl

    * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

    ŻELATYNA:

    * mleko - 3/4 szkl

    * żelatyna - 50 g

    DODATKOWE:

    * jagody - 300 g

    MASA SEROWA:

    * twaróg sernikowy - 1 kg

    * mascarpone - 500 g

    * cukier puder - 200 g

    GALARETKA:

    * galaretka cytrynowa - 1 op

    * woda - 400 ml

    * dżem brzoskwiniowy - 250 g
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sernik na zimno

Jagodowa leokadia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    CIASTO:

    Jajka ubijamy z cukrem oraz szczyptą soli do momentu aż podwoją swoją objętość.

    Do miski dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy.

    Dodajemy do ubitych jajek, mieszamy.

    Wykładamy na blaszkę o wymiarach ok. 26x20 cm, rozsmarowujemy.

    Pieczemy 30-35 minut w 180 stopniach.

    Z upieczonego i wystudzonego ciasta zdrapujemy skórkę.

    Przekrawamy na pół.

    ŻELATYNA:

    Do zagotowanego mleka dodajemy żelatynę, dokładnie mieszamy aż się rozpuści.

    Odstawiamy na czas przygotowanie kolejnych składników.

    Jagody blendujemy ( jeśli używamy mrożonych musimy rozmrozić przed zblendowaniem ).

    MASA SEROWA:

    Do miski dodajemy ser, serek mascarpone, cukier puder, miksujemy do połączenia się.

    Dodajemy ciepłą żelatynę z mlekiem i miksujemy chwilę do połączenia się.

    Dzielimy na 3 równe części.

    Do pierwszej części dodajemy 3 łyżki jagód.

    Do drugiej części dodajemy pozostałe jagody.

    Dokładnie mieszamy.

    Na pierwszą część przekrojonego ciasta wykładamy lekko stężałą masę z większą ilością jagód.

    Kładziemy drugą część przekrojonego ciasta.

    Wykładamy lekko stężała masę z mniejszą ilością jagód i rozsmarowujemy.

    Następnie wykładamy lekko stężałą jasną część masy, delikatnie rozsmarowujemy i odstawiamy do stężenia.

    GALARETKA:

    Galaretkę zalewamy gorącą wodą, dokładnie mieszamy.

    Do wystudzonej galaretki dodajemy dżem brzoskwiniowy, dokładnie mieszamy, odstawiamy do lekkiego stężenia.

    Wylewamy na stężałą masę serową, rozsmarowujemy i wstawiamy do lodówki.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody Twaróg Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez pieczenia Szybka kuchnia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować