butelki litrowe (po mleku), bądź duże 5 l (po wodzie),
2 kg ogórków małych,
koper,
korzeń chrzanu,
opakowanie liścia laurowego,
czosnek w ząbkach,
ziarna gorczycy,
zalewa: 2l wody
4 płaskie łyżki soli kamiennej (do przetworów),
Ogórki kiszone taty sławka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Myjemy butelki, ogórki i koper. Korzeń chrzanu i czosnek obieramy. Liść laurowy i ziarna gorczycy szykujemy, żeby były pod ręką.
W czyste butelki (litrowe) wkładamy ogórki , gałązkę kopru, korzeń chrzanu,2-3 listki laurowe, ząbek czosnku i około 3 ziarenka gorczycy. W międzyczasie robimy zalewę.
2.Zalewa: wodę i sól stawiamy na ogień. Pilnujemy żeby sól się rozpuściła. Nie musimy gotować.
3.Naszykowane butelki zalewamy zalewą.
Pamiętajmy, że musi ona być ciepła ale nie gorąca, ponieważ skurczą nam się butelki .
Zakręcamy.
4.Gotowe zanosimy w zaciemnione miejsce (najlepiej do spiżarni).
Komentarze