Ogórki kiszone

4.5 (181 ocen)

  • 25 min

Tak kiszone ogórki robię od lat. Niekiedy dodaję liście winogron

  • 25 min

Składniki:

  • 5 kg. ogórków
    Na każdy słoik 1l:
    1 duży ząbek czosnku
    kawałek chrzanu
    2 gałązki kopru z kwiatostanami
    1/2 litra wody
    1 łyżka soli
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ogórki kiszone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoiki wyparzamy. Do każdego na dno wkładamy połowę pokrojonego w plastry czosnku, kawałek chrzanu i jeden kwiatostan kopru. Wkładamy ciasno ogórki. Na wierzch dajemy pokrojoną drugą połowę czosnku, chrzan i drugi kwiatostan kopru.
  • 2. Zalewamy wszystko zimną wodą wymieszaną z solą. Wycieramy górę słoika i mocno zakręcamy. Odstawiamy w chłodniejsze miejsce i czekamy:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować