Kompot z czereśni

4.49 (158 ocen)

  • 1 godz. 30 min

To jest mój pierwszy raz kiedy robię takie kompoty na zimę. Mimo wszystko wyszły idealnie :)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • czereśnie
    cukier
    woda
    słoiki z zakrętkami
Wystaw ocenę:

4.49 (158 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kompot z czereśni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czereśnie dokładnie myjemy. Wkładamy wcześniej przygotowanych czystych słoików. Wsypujemy (na 1l słoik) 3 łyżki stołowe cukru. Zalewamy przegotowaną wodą tak 3/4 słoika. Dobrze zakręcamy.
  • 2. Pasteryzujemy 1 godzinę w piekarniku (stawiamy na blachę i ustawiamy na 130 stopni). Po tym czasie wyjmujemy i stawiamy do góry dnem. Wystudzone i zatkane przechowujemy w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego

Porady

Gdy nie wszystkie słoiki się zatkają możemy ugotować z zawartości kompot na teraz lub próbować jeszcze raz zapasteryzować -winne mogą być zakrętki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czereśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować