Najlepszy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody, cukrami i kakao. Podgotować 3 minuty na małym ogniu. Następnie odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Resztę przestudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Masę na polewę lekko podgrzać i posmarować nią wierzch ostudzonego ciasta.
(Ja to robię jak ciasto jest jeszcze ciepłe.)
Komentarze