Najlepszy Murzynek

3.1 (10 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszny, puszysty, wilgotny i bardzo czekoladowy Murzynek według przepisu mojej mamy.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Forma 10 x 24 cm:
    - 1 szklanka mąki (1 szklanka = 250 ml)
    - 250g margaryny
    - 1 szklanka cukru
    - 3 jajka
    - 3 łyżki kakao
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 1 cukier waniliowy
    - 5 łyżek wody
Wystaw ocenę:

3.1 (10 ocen)

Zobacz również:

Ciasto czekoladowe

Najlepszy murzynek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić z 3 łyżkami wody, cukrami i kakao. Podgotować 3 minuty na małym ogniu. Następnie odlać 1/2 szklanki masy na polewę. Resztę przestudzić i dodać do niej 2 łyżki wody, żółtka oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do reszty składników. Ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem oraz posypanej bułką tartą lub wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do średnio rozgrzanego piekarnika. Piec (do tzw. "suchego patyczka") przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Masę na polewę lekko podgrzać i posmarować nią wierzch ostudzonego ciasta.
    (Ja to robię jak ciasto jest jeszcze ciepłe.)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować