1.Mąkę należy przesiać do dużej miski lub na stolnicę. Dodać masło, żółtka, jajko, ocet/alkohol oraz śmietanę. Całość wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto o konsystencji plasteliny. Gotowe ciasto uderzać/wybijać wałkiem z każdej ze strony - do momentu powstania pęcherzyków, a następnie bardzo cienko je rozwałkować.
(To dwie tajemnice kruchości faworków.)
Ciasto pokroić na paseczki (około 3-4 x 10-15 cm) i w każdym z nich na środku zrobić nacięcie, przez które należy przełożyć końce pasków.
(Robić to partiami, a uformowane faworki przykryć ściereczką, aby nie schły, ponieważ w przeciwnym razie po usmażeniu będą twarde.)
Faworki smażyć na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut do lekkiego zarumienienia się. Usmażone osączyć na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Komentarze