PĄCZKI WIEDEŃSKIE / HISZPAŃSKIE

0 (0 ocen)

  • 45 min

Pączki , chrust , faworki i oponki – szaleństwo Tłustego czwartku już blisko!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne pączki wiedeńskie zwane również hiszpańskimi.Zrobione z delikatnego ciasta ptysiowego zwiniętego w fikuśne gniazda zachwycą wszystkich wielbicieli słodkości!

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI :

    * Mąka pszenna – 200 g
    * Masło – 100 g
    * Jajko – 4 szt
    * sól – 1 szczypta
    * woda – 125 ml
    * olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Gniazdka

Pączki wiedeńskie / hiszpańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :

    Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia.

    Dodajemy masło o szczyptę soli – dokładnie mieszamy aż masło się roztopi.

    Zmniejszamy ogień i jednym ruchem wsypujemy całą przesianą wcześniej mąkę.

    Gotujemy do momentu aż ciasto zrobi się gładkie i zacznie odchodzić od ścianek.

    Studzimy.

    Dodajemy po jednym jajku cały czas miksując.

    Wkładamy do szprycy lub rękawa.

    Z pergaminu wycinamy kwadraty , smarujemy olejem.

    Wyciskamy na nie ozdobne gniazdka.

    Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

    Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

    Posypujemy obficie cukrem pudrem..

    Zatapiamy całośc na mocno rozgrzanym oleju.

    Po chwili usuwamy papier , obracamy pączka , wyciągamy i odsączamy na ręczniku papierowym.

    Posypujemy obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Pączki wiedeńskie

To może cię zainteresować