Mokry piernik

4.5 (173 ocen)

Przepyszny ciężki, wilgotny piernik.

Składniki:


  • 500 g mąki
    250 g cukru
    250 g miodu
    130 ml wódki
    2 jajka
    czubata łyżka masła
    łyżeczka przyprawy do pierników
    2 łyżki kakao
    łyżeczka sody
    250 g suszonych śliwek

    50 ml kawy rozpuszczalnej

    polewa czekoladowa
    powidła/dżem

Wystaw ocenę:

4.5 (173 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mokry piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki namoczyć, osączyć i pokroić na małe kawałeczki. W rondelku rozpuścić miód z cukrem i przyprawami. Dodać masło, ostudzić. Wbić jajka i wymieszać. Dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w 1/3 szklanki wody, wódkę (30 ml), kakao i śliwki. Wyrobić ciasto i przełożyć do podłużnej formy (30x11cm) wysmarowanej masłem (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Piec godzinę w 185 stopniach. Ostudzić i wyjąć z formy. Zawinąć w folię i odstawić na 1 tydzień. Po tygodniu nasączyć kawą wymieszaną z 50 ml wódki (użyłam do tego celu strzykawki). Ponownie zawinąć w folie i odstawić na kolejny tydzień. Przekroić (ja na 3 plastry), nasączyć resztą wódki, przełożyć powidłami i złączyć części. Polać piernik polewą czekoladową. Gdy polewa zastygnie zawinąć w folię i odstawić na kolejny tydzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować