Mokry sernik bez spodu

4.5 (194 ocen)

Sernik jest bardzo wilgotny i delikatny - rozpływa się w ustach ! Niezastąpiony wśród świątecznych ciast.

Składniki:

  • 1 kg serka homogenizowanego śmietankowego (8% tłuszczu)
    350 g cukru
    250 g masła
    10 jajek
    5 łyżeczek mąki kukurydzianej
    3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 buteleczka aromatu cutrynowego (10 ml)

    cukier puder do oprószenia sernika
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Mokry sernik bez spodu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mokry sernik bez spodu 1. Masło utrzeć z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać ser, 3 jajka, 7 żółtek - ponownie utrzeć. Wlać aromat i wymieszać. Z białek (7 sztuk) z dodatkiem soli ubić sztywną pianę, do której następnie wsypać mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną - dokładnie wymieszać. Do masy serowej stopniowo dodawać pianę z białek i delikatnie mieszać tak, by nie stracić efektu puszystości.
  • Mokry sernik bez spodu 2. Masę wylać na blachę (39 x 24) wyścieloną papierem do pieczenia. Piec 50 min (180 - 200 st. C).
  • Mokry sernik bez spodu 3. Upieczony sernik całkowicie wystudzić.
  • Mokry sernik bez spodu 4. Następnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować