Szybki, wilgotny piernik na powidłach

3.79 (1558 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Bardzo długo szukałam odpowiedniego przepisu na szybki i nieskomplikowany piernik. Taki, którego wykonanie można odłożyć na ostatnią chwilę. Ten piernik jest właśnie tak prosty w przygotowaniu. Ponadto piernik domowy jest nieziemsko pyszny, wilgotny i aromatyczny. Wilgotność piernika jest zagwarantowana przez dodanie do masy powideł śliwkowych, które nadają ciastu miękkości.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej

    0,5 szklanki cukru pudru

    30 g cukru waniliowego

    2 czubate łyżeczki kakao

    opakowanie przyprawy do piernika ( 40 g )

    1 łyżeczka sody

    2 łyżki płynnego miodu

    1 szklanka mleka

    200 g powideł śliwkowych

    120 g roztopionego masła

    3 duże jajka

    0,5 szklanki sparzonych rodzynek


    Polewa :
    50 g mlecznej czekolady
    75 g masła
    łyżeczka kakao
    2 łyżki cukru
    2 łyżki wody
    odrobina ekstraktu z wanilii
Wystaw ocenę:

3.79 (1558 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery

Szybki, wilgotny piernik na powidłach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początek piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza. Następnie keksówkę (25 cm) wykładamy papierem do pieczenia.
    Suche składniki na piernik: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową przesiewamy do miski. Następnie dodajemy cukier waniliowy.
    W drugiej misce ubijamy powoli całe jajka na puszysty krem (ale bez przesady; wystarczy, że nabierze jasnego koloru i pozostanie lekko lejący).
    W trzeciej, największej misce mieszamy mleko, powidła, roztopione masło miód. Dodajemy suche składniki - miksujemy do połączenia w jednolitą masę. Na końcu dodajemy jajka i ponownie miksujemy, ale tym razem na niższych obrotach miksera. Na koniec masę na piernik delikatnie łączymy z rodzynkami. Całość przelewamy do keksówki. Piernik pieczemy około jedną godzinę (u mnie 1 godzina i 15 minut) do tzw. suchego patyczka. Jeśli piernik z wierzchu zanadto się rumieni przykrywamy folią. Piernik studzimy.
    Na koniec czekoladę mleczną, masło, kakao, cukier, wodę i odrobinę ekstraktu z wanilii umieszczamy w rondelku. Następnie wszystkie składniki polewy powoli podgrzewamy do powstania gładkiej masy. Masę czekoladową lekko studzimy i polewamy piernik. Przed podaniem piernik można udekorować po wierzchu posiekanymi orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Notka redakcyjna

Sprawdź też przepis na klasyczny keks oraz przepis na domek z piernika!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować