Melasa świetnie zastępuje w gotowaniu cukier, a ciasta robione z melasą nabierają ciemnej barwy. Piernik z melasą jest wilgotny, smaczny, lekko przypomina browni ale to piernik i to czuć!
Mokry piernik z melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 180′C.
W rondelku rozpuszczamy masło i melasę. W misce mieszamy wszystkie sypkie produktu i przyprawy, dolewamy do tego mleko i roztrzepane jajko
Do masy dolewamy melasę z masłem (prosto z ognia, musi być gorąca). Mieszamy. Przygotowane ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy 45-50 minut. Ja „rzutem na taśmę” wsypałam morele i skórkę pomarańczową. oczywiście nie obtoczyłam ich w mące, więc mam w pierniku owocowy spód.
Po tym czasie wyjmujemy z pieca. Lekko studzimy w foremce, potem wyjmujemy z foremki i studzimy już poza nią.
My nasz piernik polukrowałyśmy. Ale można go potraktować rozpuszczoną czekoladą. Albo cukrem pudrem. Albo niczym i podawać go z łyżką kandyzowanych wiśni
Komentarze