Mokry piernik z melasą

0 (0 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Melasa świetnie zastępuje w gotowaniu cukier, a ciasta robione z melasą nabierają ciemnej barwy. Piernik z melasą jest wilgotny, smaczny, lekko przypomina browni ale to piernik i to czuć!

  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - melasa: 120 gramów
    - mąka pszenna: 150 gramów
    - proszek do pieczenia: 0.5 łyżeczki
    - soda oczyszczona: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do piernika: 40 gramów
    - mleko: 130 mililitrów
    - Jajko: 1 sztuka
    - imbir świezo starty: 1 łyżeczka
    - masło: 60 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mokry piernik z melasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik rozgrzewamy do 180′C.
    W rondelku rozpuszczamy masło i melasę. W misce mieszamy wszystkie sypkie produktu i przyprawy, dolewamy do tego mleko i roztrzepane jajko
    Do masy dolewamy melasę z masłem (prosto z ognia, musi być gorąca). Mieszamy. Przygotowane ciasto wlewamy do keksówki i pieczemy 45-50 minut. Ja „rzutem na taśmę” wsypałam morele i skórkę pomarańczową. oczywiście nie obtoczyłam ich w mące, więc mam w pierniku owocowy spód.
    Po tym czasie wyjmujemy z pieca. Lekko studzimy w foremce, potem wyjmujemy z foremki i studzimy już poza nią.
    My nasz piernik polukrowałyśmy. Ale można go potraktować rozpuszczoną czekoladą. Albo cukrem pudrem. Albo niczym i podawać go z łyżką kandyzowanych wiśni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Melasa Przyprawa do piernika

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować