Najlepsza sałatka jaką jadła. Pyszne połączenie słonej fety i słodkiej śliwki. Polecam!
30 min
Składniki:
rukola- 125 g
2 buraki (ugotowane bądź upieczone w piekarniku)
suszone śliwki- 20 dag
ser feta (półtłusty)- 1 kostka
słonecznik łuskany- 5 łyżek
1/2 cytryny
oliwa z oliwek
Sałatka z pieczonym burakiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rukolę opłukujemy wodą, odcedzamy z nadmiaru wody. Buraki obieramy i kroimy w cienkie paseczki. Można też zetrzeć je na tarce na grubych oczkach. Ser feta kroimy w drobną kostkę a śliwki kroimy w cienkie paseczki. W misce układamy kolejno rukolę, buraki, śliwki. Wierzch sałatki posypujemy serem feta oraz słonecznikiem. Oliwę z oliwek mieszamy z sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Tak przygotowaną mieszanką polewamy sałatkę.
Porady
Uwaga: Ja układałam sałatkę warstwami, ale można ją dokładnie wymieszać.
Komentarze