Moje ciasto tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powolutku dodajemy po żółtku i zaczynamy mieszać ( najlepiej już nie mikserem) a następnie dodajemy przesiane obie mąki. Przelewamy do formy 25cmX30cm ( u mnie silikonowa ale jak macie zwykłą to dno należy wyłożyć papierem do pieczenia.). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( piekarnik góra - dół) na 5 min a następnie zwiększamy do 170C i pieczemy ok. 30 min . Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 5 min przy otwartych drzwiach , po czym wyjmujemy z pieca i przekładamy biszkopt z formy na czystą ściereczkę i zostawiamy do ostygnięcia.
Kawę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, słodzimy a jak troszkę przestygnie dodajemy oba alkohole.
Z podanych składników na krem gotujemy gęsty budyń i odstawiamy do przestygnięcia - jak ostygnie dodajemy alkohol i mieszamy.
Biszkopt nasączamy ponczem, kładziemy warstwę kremu, na wierzchu układamy nasączone w kawie biszkopty a wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Komentarze