Moje ciasto tiramisu

0 (0 ocen)

Pyszna wariacja na temat słynnego włoskiego deseru Tiramisu - mojego pomysłu i autorstwa

Składniki:

  • Biszkopt:
    - 3 jajka
    - pół szklanki cukru
    - 1/4 szkl. mąki ziemniaczanej
    - 3/4 szkl. mąki tortowej

    Poncz
    - kawa rozpuszczalna ok. 2 pełnych łyżeczek
    - 3 łyżeczki cukru
    - 50 ml. alkoholu ( dowolnego)
    - 50 ml likieru orzechowego

    Krem
    - 400 ml mleka
    - 3 łyżki cukru
    - budyń śmietankowy
    - odrobina likieru orzechowego

    do tego :
    paczka podłużnych biszkoptów i pół tabliczki gorzkiej czekolady
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery

Moje ciasto tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Powolutku dodajemy po żółtku i zaczynamy mieszać ( najlepiej już nie mikserem) a następnie dodajemy przesiane obie mąki. Przelewamy do formy 25cmX30cm ( u mnie silikonowa ale jak macie zwykłą to dno należy wyłożyć papierem do pieczenia.). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( piekarnik góra - dół) na 5 min a następnie zwiększamy do 170C i pieczemy ok. 30 min . Wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto jeszcze na ok. 5 min przy otwartych drzwiach , po czym wyjmujemy z pieca i przekładamy biszkopt z formy na czystą ściereczkę i zostawiamy do ostygnięcia.
    Kawę rozpuszczamy w 250ml gorącej wody, słodzimy a jak troszkę przestygnie dodajemy oba alkohole.
    Z podanych składników na krem gotujemy gęsty budyń i odstawiamy do przestygnięcia - jak ostygnie dodajemy alkohol i mieszamy.
    Biszkopt nasączamy ponczem, kładziemy warstwę kremu, na wierzchu układamy nasączone w kawie biszkopty a wierzch polewamy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska Walentynki

Podobne przepisy

To może cię zainteresować