Moje tiramisu w kwadrans - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaparzamy w szklance dwie łyżeczki kawy. Czekamy aż wystygnie i dodajemy dwie łyżki alkoholu. Mieszamy, a następnie maczamy biszkopty. Każdy powinien spędzić w kawie ok. 2 sekund żeby był nasączony, ale nie rozpuszczał się. Wkładamy je po jednym do słoiczka, szklaneczki, miseczki lub na małą blaszkę bądź naczynie żaroodporne. Na wierzch sypiemy gorzkie kakao.
2.Z żółtek robimy kogel-mogel dodając do niego dwie łyżki cukru i odrobinę soku z cytryny. Ubijamy na wysokich obrotach. Kiedy masa jest gotowa zmniejszamy obroty na minimum i dodajemy serek łyżka po łyżce. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
3.Masę wykładamy na biszkopty i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu, który również posypujemy kakao. Kładziemy jeszcze jedną warstwę masy, sypiemy kakao i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
4.Z białek, które zostają po tiramisu robię ciasteczka zbożowe według mojego przepisu, który jest dostępny na moim koncie :) Dzięki temu nic się nie marnuje :)
Porady
Jajka przed rozbiciem warto sparzyć wrzątkiem ze względu na bezpieczeństwo.
Komentarze