Moje tiramisu w kwadrans

4.5 (199 ocen)

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Moja super szybka smaczna przekąska. Dla siebie, dla rodziny, dla gości.

  • 15 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 6 żółtek z surowych jajek
    - cytryna
    - 2 łyżki cukru kryształ
    - 500 g serka mascarpone
    - gorzkie kakao
    - biszkopty okrągłe
    - kawa
    - alkohol np. brandy, whisky
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu Kogel mogel Jajko

Moje tiramisu w kwadrans - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaparzamy w szklance dwie łyżeczki kawy. Czekamy aż wystygnie i dodajemy dwie łyżki alkoholu. Mieszamy, a następnie maczamy biszkopty. Każdy powinien spędzić w kawie ok. 2 sekund żeby był nasączony, ale nie rozpuszczał się. Wkładamy je po jednym do słoiczka, szklaneczki, miseczki lub na małą blaszkę bądź naczynie żaroodporne. Na wierzch sypiemy gorzkie kakao.
  • 2. Z żółtek robimy kogel-mogel dodając do niego dwie łyżki cukru i odrobinę soku z cytryny. Ubijamy na wysokich obrotach. Kiedy masa jest gotowa zmniejszamy obroty na minimum i dodajemy serek łyżka po łyżce. Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  • 3. Masę wykładamy na biszkopty i przykrywamy kolejną warstwą biszkoptu, który również posypujemy kakao. Kładziemy jeszcze jedną warstwę masy, sypiemy kakao i wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  • 4. Z białek, które zostają po tiramisu robię ciasteczka zbożowe według mojego przepisu, który jest dostępny na moim koncie :) Dzięki temu nic się nie marnuje :)

Porady

Jajka przed rozbiciem warto sparzyć wrzątkiem ze względu na bezpieczeństwo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Żółtko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować