Moje Tiramisu

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wersji Tiramisu jest kilka, ale ta jest moja. Niezbyt słodka i może to profanacja dla tradycji ale jest bez alkoholu i z małym dodatkiem.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - Biszkopty typu Lady Fingers: 100 gramów
    - śmietana kremówka 30-36%: 150 mililitrów
    - serek mascarpone: 250 gramów
    - kawa rozpuszczalna: 3 łyżeczki
    - gorąca woda: 0.5 szklanki
    - cukier puder: 2 łyżki
    - kakao: 2 łyżki
    - siekane migdały: 2 łyżki
    - aromat rumowy (podając ilość 0,25 łyżeczki mam na myśli 6 kropel): 0.25 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Moje tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jest to porcja na 6-8 osób. Jeśli chcemy zrobić porcję większą wystarczy podwoić proporcje. Tę ilość przygotowuję w niedużym pojemniku plastikowym do przechowywania żywności. Wykładam go folią spożywczą w taki sposób aby łatwo było z pojemnika wyjąć gotowy deser.
  • 2. Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, dodajemy 6 kropel aromatu rumowego. Biszkopty moczymy w wystudzonej kawie dosłownie zanurzając na kilka sekund. Należy pamiętać aby nie moczyć wszystkich naraz a jedynie te które właśnie układamy!
    Namoczone układamy do formy tak aby jeden ściśle przylegał do drugiego.
  • 3. Serek łączymy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą z mascarpone i cukru. Mieszamy i smarujemy połową masy pierwszą warstwę biszkoptów.
  • 4. Drugą warstwę biszkoptów układamy w identyczny sposób jak pierwszą. Smarujemy resztą masy. Na wierzch sypiemy posiekane migdały i posypujemy kakao używając siteczka. Wierzch można udekorować "kleksami" masy.
  • 5. Przygotowany w ten sposób deser wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie deser gotowy jest do spożycia więc życzę smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować