1.Jest to porcja na 6-8 osób. Jeśli chcemy zrobić porcję większą wystarczy podwoić proporcje. Tę ilość przygotowuję w niedużym pojemniku plastikowym do przechowywania żywności. Wykładam go folią spożywczą w taki sposób aby łatwo było z pojemnika wyjąć gotowy deser.
2.Kawę rozpuszczamy w gorącej wodzie i studzimy, dodajemy 6 kropel aromatu rumowego. Biszkopty moczymy w wystudzonej kawie dosłownie zanurzając na kilka sekund. Należy pamiętać aby nie moczyć wszystkich naraz a jedynie te które właśnie układamy!
Namoczone układamy do formy tak aby jeden ściśle przylegał do drugiego.
3.Serek łączymy z cukrem pudrem. Śmietanę ubijamy na sztywno i łączymy z masą z mascarpone i cukru. Mieszamy i smarujemy połową masy pierwszą warstwę biszkoptów.
4.Drugą warstwę biszkoptów układamy w identyczny sposób jak pierwszą. Smarujemy resztą masy. Na wierzch sypiemy posiekane migdały i posypujemy kakao używając siteczka. Wierzch można udekorować "kleksami" masy.
5.Przygotowany w ten sposób deser wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie deser gotowy jest do spożycia więc życzę smacznego!
Komentarze