MŁODA KAPUSTA Z KARKÓWKĄ

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Młoda kapusta smakuje wybornie. Podaję ją z ziemniakami z wody.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 duża główka młodej kapusty
    3 marchewki
    1 kg żeberek wieprzowych lub łopatki
    1 puszka krojonych pomidorów
    Około 2- 3 litry wody
    1 listek laurowy
    4 ziarna ziela angielskiego
    Około 2 łyżki octu , do smaku
    1 łyżka cukru
    Sól i jarzynka do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak Dania główne

Młoda kapusta z karkówką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Poszatkowaną kapustę, startą na grubych oczkach marchew i mięso włożyć do garnka, wlać wodę, zagotować, zebrać szumowiny, zmniejszyć ogień, dodać listek laurowy, ziele angielskie, sól i jarzynkę, gotować do miękkości.
    Pod koniec dodać pomidory, doprawić cukrem, dodać ocet do smaku.
    Zagotować.
    Oddzielnie ugotować całe ziemniaczki , podać do kapusty.
    Mięso można po ugotowaniu pokroić w kostkę i dodać do kapusty, lub pokroić w plastry, doprawić i obsmażyć.

Porady

Wodę wlewam do kapusty stopniowo, jak kapusta zmięknie i puści swoje soki, wtedy dolewam resztę wody, tyle, aby osiągną pożądaną gęstość. My lubimy gęściejszą kapustę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Młoda kapusta Kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować