Minicukinie z brązowym i dzikim ryżem w indyjskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cukinie umyj, odetnij około 1 cm od góry gruby plaster i zachowaj. Wydrąż środki, a miąższ odłóż, bo nie będzie potrzebny, możesz wykorzystać go do innej potrawy.
2.Starannie wypłukany ryż ugotuj na sypko w lekko osolonej wodzie.
3.Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w drobną kostkę. Rodzynki przelej wrzątkiem i odsącz na sitku.
4.Przyprawy dokładnie rozdrobnij w moździerzu. Na patelni rozgrzej masło, dodaj przyprawy i cały czas mieszając przesmaż je przez chwilę. Dodaj drobno pokrojonego pora, przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż na średnim ogniu około 3-4 minut.
5.Dodaj pokrojoną paprykę i papryczkę chilli, mieszając smaż, aż papryka lekko zmięknie. Następnie dodaj rodzynki, ryż, pokruszone pistacje i posiekaną natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i dokładnie wymieszaj.
6.Farszem napełnij wydrążone mini cukinie i nakryj wcześniej ściętymi „czapeczkami”. Ustaw w wysmarowanym oliwą naczyniu do zapiekania, spryskaj oliwą i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz 30 minut. Następnie zwiększ temperaturę do 250°C, włącz funkcję grill i zapiekaj 3-5 minut.
Komentarze