Miękkie pierniczki

4.98 (195 ocen)

Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, nie muszą leżakować. To świetny przepis dla osób, które są zabiegane bowiem pierniczki możemy przygotować dosłownie przed samymi świętami

Składniki:

  • 2 szklanki mąki tortowej,
    1/2 szklanki cukru pudru,
    2 łyżeczki przyprawy korzennej,
    1 łyżeczka sody,
    25g drożdży,
    1 jajko
    40 g masła,
    1 czubata łyżka miodu
Wystaw ocenę:

4.98 (195 ocen)

Miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miękkie pierniczki 1. Do garnka dodajemy masło i miód, całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, następnie wkruszamy drożdże i mieszamy.
  • miękkie pierniczki 2. Masę lekko przestudzić. Mąkę łączmy z sodą, przyprawą korzenną, cukrem pudrem i mieszamy. Do mąki dodajemy jajko i przestudzoną masę i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto rękoma.
  • miękkie pierniczki 3. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm i foremkami wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blasze i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem.
  • miękkie pierniczki 4. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle uznania cukrowymi ozdobami i lukrem. Wesołych świąt :-) Uwaga: Lukier - utrzeć 1 łyżkę mleka z 6 łyżkami cukru pudru. Lukier można zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym. Do lukru można dodać również kilka kropel aromatu np. cytrynowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować