Pierniczki po upieczeniu są od razu miękkie, nie muszą leżakować. To świetny przepis dla osób, które są zabiegane bowiem pierniczki możemy przygotować dosłownie przed samymi świętami
Miękkie pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka dodajemy masło i miód, całość podgrzewamy ciągle mieszając aż do rozpuszczenia, następnie wkruszamy drożdże i mieszamy.
2.Masę lekko przestudzić. Mąkę łączmy z sodą, przyprawą korzenną, cukrem pudrem i mieszamy. Do mąki dodajemy jajko i przestudzoną masę i mieszamy a następnie zagniatamy ciasto rękoma.
3.Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-7 mm i foremkami wycinamy dowolne kształty. Pierniczki układamy na blasze i pieczemy 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem.
4.Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle uznania cukrowymi ozdobami i lukrem. Wesołych świąt :-) Uwaga: Lukier - utrzeć 1 łyżkę mleka z 6 łyżkami cukru pudru. Lukier można zabarwić dowolnym barwnikiem spożywczym. Do lukru można dodać również kilka kropel aromatu np. cytrynowego.
Komentarze