Mazurek z jabłkami

4.5 (158 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Kuchnia to moja pasja.

Składniki:

  • Ciasto: 30 dag mąki
    ● 20 dag masła
    ● 10 dag cukru pudru
    ● 2 żółtka
    Masa: 30 dag jabłek
    ● 1 szkl. cukru
    ● starta skórka z 2 pomarańczy
    ● płatki migdałów
    ● łuskane orzechy
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: składniki zagniatamy z 5 łyżkami wody (trochę ciasta odkładamy). Pieczemy 2 placki po 25 minut w 190°C.
  • 2. Masa: cukier i 1/2 szkl. wody gotujemy na gęsty syrop. Wkładamy obrane
    i pokrojone jabłka. Dusimy, aż powstanie szklista masa. Dodajemy skórkę i migdały. Smarujemy placki.
  • 3. Z reszty ciasta robimy wałeczki, układamy w kratkę na masie. Pieczemy na złoto. Ciasta studzimy. Dekorujemy orzechami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_04-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować