Mazurek makowy wytworny

4.5 (168 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Nietypowy mazurek bez kajmaku i czekolady, jednak równie słodki i smaczny.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • BLACHA 25 X 35

    0,5 l suchego maku
    25 dag masła
    1,5 szklanki cukru pudru
    1 szklanka mąki krupczatki
    1 łyżeczka rozdrobnionych przypraw korzennych (goździki, cynamon, gałka muszkatołowa)
    2 żółtka
    1 jajko
    1,5 szklanki rozdrobnionych bakalii (daktyle, figi, morele, rodzynki, migdały)
    cukier kryształ do posypania mazurka
    2 białka
Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Desery

Mazurek makowy wytworny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mak, mąkę, posiekane masło, cukier puder, jajko, żółtka i przyprawy mieszamy i zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu jednolitej masy ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na 1h.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy (na kształt zbliżony do formy) i układamy na wyłożonej papierem formie.
  • 3. Roztrzepanym białkiem smarujemy wierzch ciasta i posypujemy bakaliami oraz cukrem.
  • Mazurek makowy wytworny 4. Pieczemy 40 minut w temperaturze 160 stopni.
    Mazurek jest najsmaczniejszy następnego dnia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować