Torcik truskawkowy

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Ten szybki torcik na każdą okazję: rodzinne przyjęcie czy plotki w ogrodzie - posmakuje każdemu :) Aromatyczne truskawki świetnie komponują się z delikatnie waniliowym kremem śmietanowym.

  • 30 min
  • Dla 9 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg truskawek
    400 g śmietany 30%
    400 g waniliowego serka homogenizowanego
    4 płaskie łyżki cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    około 150g biszkoptów wrocławskich bez cukru

Torcik truskawkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, kroimy na plasterki (jeśli są nieduże przekrawamy na pół). Skrapiamy sokiem z cytryny.

    Śmietanę ubijamy, stopniowo dodajemy cukier puder i serki waniliowe dalej ubijając. Powinna powstać puszysta masa.

    Połowę biszkoptów układamy na dni foremki. Na biszkopty wykładamy połowę masy śmietanowo-waniliowej, a następnie układamy warstwę truskawek lekko dociskając. Następnie ułożyć kolejną warstwę biszkoptów, masy śmietanowo-waniliowej i truskawek.

    Wstawić do lodówki na minimum 3h.

Komentarze

Podobne przepisy