Makaron pappardelle w sosie winno-gorgonzolowym

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Długie i szerokie wstążki makaronu pappardelle skąpana w świeżym i lekkim sosie warzywnym z gorgonzolą i mięsem mielonym

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • *4 marchewki, obrane i drobno pokrojone lub starte na tarce o grubych oczkach,
    *4 pędy selera naciowego pokrojonego w drobną kostkę,
    *1 duża cebula, drobno pokrojona,
    *2 ząbki czosnku, pokrojonego w plastry,
    *1 opakowanie mięsa mielonego - 0,5 kg,
    *sól, pieprz, świeża bazylia, tymianek,
    *oliwa z oliwek,
    *200 ml białego wina wytrawnego,
    *6 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18%,
    *100 g gorgonzoli (paczka)
    *400 g makaronu pappardelle.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania z makaronem

Makaron pappardelle w sosie winno-gorgonzolowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zeszklić cebulę, dodać czosnku, dodać warzywa i całość podsmażyć przez ok. 10 min. Dodać wino, gorgonzole i tymianek, dusić pod przykryciem do miękkości (ok. 20 min). W międzyczasie usmażyć mięso z czosnkiem, solą i pieprzem. Do warzyw dodać mięso i śmietanę.
    Bon apetit!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białe wino Makaron Seler

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować