Kruche babeczki z owocami pod pierzyną

0 (0 ocen)

  • 60 min

Gdy w zieleniakach nie ma jeszcze owoców sezonowych, a nas nachodzi chęć na truskawki i wiśnie, to z pomocą spieszy nam ten oto prosty sposób na owoce zimą!

  • 60 min

Składniki:

  • NA CIASTO:
    450 g mąki tortowej
    50 g mąki ziemniaczanej
    3/4 szklanki cukru
    3 jajka
    3/4 kostki miękkiego masła
    3 płaskie proszku do pieczenia
    1 opakowanie cukru waniliowego
    szczypta soli

    NA FARSZ:
    0,5 kg zamrożonych truskawek
    0,25 kg zamrożonych wiśni lub malin

    NA KRUSZONKĘ:
    75 g mąki tortowej
    50 g miękkiego masła
    40 g cukru
    szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Babeczki Babeczki

Kruche babeczki z owocami pod pierzyną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiewamy obie mąki i dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy, a później ugniatamy ciasto na stolnicy, do czasu aż nie będzie miało grudek. Gdyby nie chciało się zagnieść można dodać śmietanę.

    Formujemy kulkę, zawijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 20-30 min.
  • 2. Rozmrażamy owoce.
  • 3. Mieszamy w małej misce składniki na kruszonkę, formując małe grudki.
  • 4. Ciasto na babeczki wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wycinamy kółka o wielkości ciut większej niż foremki.

    Do posmarowanych masłem foremek kładziemy kolejno ciasto, owoce i przykrywamy wszystko wartwą ciasta kruchego startego na tarce oraz kruszonką
  • 5. Tak przyrządzone babeczki pieczemy aż do zarumienienia wierzchu - około 30 min.

    Najlepiej smakują podane na ciepło!

Porady

Dla miłośników większej słodyczy: warstwę owoców można posypać mieszanką cukru białego i trzcinowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować