Makaron w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
2.W tym czasie przygotowujemy sos.
mięso przyprawiamy jarzynką, pieprzem, oregano o majerankiem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, przesmażamy na nim pokrojony w plasterki czosnek, dodajemy rozdrobnione mięso smażymy. Następnie do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę, osoloną cebulkę.
3.Na drugiej patelni smażymy pokrojone w plasterki, osolone i przyprawione pieprzem pieczarki.
4.Gdy pieczarki będą miękkie dodajemy do nich mięso. Zalewamy wodą (około 250 ml) dodajemy musztardę, mieszamy, a następnie doprawiamy kardamonem, cukrem i pieprzem czosnkowym. Następnie dodajemy śmietankę.
5.Jeśli chcemy zagęścić sos, 2 łyżki mąki mieszamy z 4 łyżkami wody, tak aby nie było żadnej grudki, następnie pomału dolewamy do sosu ciągle mieszając.
6.Makaron nakładamy na talerze, polewamy sosem. Ozdabiamy świeżymi ziołami.
Komentarze