Lody lawendowo-miodowe

0 (0 ocen)

  • Średni

Gdy nie mogę usnąć zawsze jem lody.

  • Średni

Składniki:

  • - pełnotłuste mleko: 300 mililitrów
    - świeżej lawendy: 3 pęczki
    - płynnego miodu: 150 gramów
    - schłodzonej śmietany kremówki: 250 mililitrów
    - esencja waniliowa (krople): 2 mililitry
    - żółtka jajek: 3 sztuki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Lody lawendowo-miodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Podgrzać mleko,dodać esencję waniliową i pęki lawendy.Jeśli po 10 minutach smak nie jest wyrazisty,pozostawić na ogniu na kolejne 5 do 10 minut.Przecedzić wywar,a następnie dodać żółtka i miód,dokładnie mieszając.

    Odstawić do ostygnięcia.

    Schłodzić w lodówce,a następnie zmiksować ze śmietaną.Gotową masę przykryć i włożyć do zamrażarki na 1-2 godzin.

    Jeśli lody są zbyt zmrożone,by nakładać je łyżką,przestawić z zamrażalnika do lodówki na 15-20 minut przed podaniem.


    Życzę Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować