1.Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę, dodać mięso mielone. Pieczarki oczyścić pokroić w kostkę. Gdy mięso już się podsmaży dodać pieczarki,przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki pokroić w kostkę, dodać do mięsa jak również koncentrat pomidorowy, posiekaną bazylię i odrobinę tymianku. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć płaty makaronu, usmażone mięso mielone, powtórzyć czynność do wyczerpania składników, kończąc makaronem.
2.Sos: W garnku roztopić masło. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Do podsmażonej cebulki wlać pomidory z puszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, pół szklanki wody, doprawić do smaku solą, pieprzem, pieprzem cayenne, przyprawa uniwersalna. Chwilę gotować. Zmiksować wszystko na gładki sos blenderem. Zagotować dodając śmietanę i bazylię. Sosem polać lasagne.
3.Piec pod przykryciem ok 50 min w temp. 180*C.
Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać 5 min przed końcem pieczenia, nie przykrywając już lasagne.
Komentarze