Kwasówka - zupa wigilijna

4.49 (173 ocen)

  • 15 min

Odkąd pamiętam to Kwasówka zawsze gościła na naszym wigilijnym stole:)

  • 15 min

Składniki:

  • 3 litry wody
    1 litr kwasu z kiszonej kapusty
    100 g kaszy gryczanej
    1 szklanka śmietany
    3 łyżki mąki
    1 jajko
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.49 (173 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kwasówka - zupa wigilijna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wodę zagotować, dodać kaszę gryczaną i troszkę soli i podgotować, dodać kwas i jeszcze trochę gotować. Rozkłócić śmietanę, jajko i mąkę i tym podbić kwas, jak zakipi odstawić. Wrazie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem.

Porady

Kwasówkę można podawać z pieczywem i z ziemniakami gotowanymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza gryczana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować