Kutia jaglana

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Słodka i popularna potrawa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole!

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • -70g suchej kaszy jaglanej
    -150ml wody
    -50g suchego maku
    -5 daktyli
    -5 suszonych śliwek
    -2 łyżki miodu
    -1/3 szklanki migdałów
    -1/3 szklanki orzechów laskowych
    -pół laski wanilii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kutia

Kutia jaglana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. -mak płuczemy pod wodą, zalewamy mleczkiem kokosowym i odstawiamy na całą noc
    -mak odsączamy i mielimy przez maszynkę
    -kaszę jaglanką prażymy w suchym garnuszku przez około minutę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odstawiamy i studzimy
    -suszone owoce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około godzinę, aż będą miękkie
    -laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i za pomocą noża wybieramy ziarenka
    -kaszę łączymy z miodem, wanilią oraz makiem i wszystko mieszamy
    -suszone owoce oraz orzechy drobno siekamy i dodajemy do kaszy
    -całość dokładnie mieszamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana Mak Suszone owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować