Kurczak Tikka Masala

0 (0 ocen)

Kurczak Tikka jest indyjskim daniem.Masala był dodawany aby zaspokoić życzenia Brytyjczyków chcących mieć mięso podane w sosie.I w ten sposób Robin Cook ogłosił kurczaka Tikka masala brytyjską potrawą

Składniki:

  • 6 ząbków czosnku
    7,5 cm świeżego imbiru
    2-3 świeże papryczki chili
    1 łyżka papryki w proszku
    2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
    1 łyżeczka gorczycy
    2 łyżeczki mielonej kolendry
    3 łyżki garam masala
    200g jogurtu naturalnego
    1 łyżka masła
    4-5 sztuk piersi z kurczaka
    2 średnie cebule
    2-3 łyżki przecieru pomidorowego
    mała garść mielonych orzechów nerkowca lub migdałów
    500 ml wody
    sól morska
    115ml śmietany kremówki
    garść świeżej kolendry
    sok z 1-2 limonek
    oliwa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak tikka masala - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czosnek rozgniatamy,imbir ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach.Papryczki myjemy,usuwamy pestki, drobno kroimy i dodajemy do imbiru i czosnku.Podgrzewamy sporą porcję oliwy w garnku i dodajemy gorczycę.Kiedy zacznie strzelać,należy gorczycę odłowić,a oliwę dodajemy do przygotowanych przypraw.Następnie dodajemy paprykę w proszku,kmin rzymski,mieloną kolendrę i 2 łyżki garam masali.Dzielimy na dwie części.Do jednej części dodajemy jogurt naturalny i wszystko mieszamy,żeby składniki sie połączyły.Wrzucamy do marynaty kurczaka i mieszmy dokładnie.Odstawiamy na około pół godziny.Masło rozpuszczamy w garnku, w którym wcześniej była gorczyca, wrzucamy cebulę drobno pokrojoną i drugą połowę mieszanki przypraw.Smażymy na małym ogniu przez około 15 minut, uważajmy aby niezbrązowiała Dodajemy przecier pomidorowy,mielone orzechy,wodę i pół łyżeczki soli.Mieszamy i dusimy przez kilka minut.Sos powinien odparować i zgęstnieć.Marynowanego kurczaka usmażyć na patelni grillowe .Do sosu dodać śmietanę i łyżkę przypraw garam masala.Jak tylko się zagotuje, zdjąć z ognia i dodać kurczaka.Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą i skrapiamy sokiem z limonki.Podajemy najlepiej z dobrym ryżem takim jak parabolied lub basmati.Świetnie też pasują do tego warzywa zblanszowane na łyżce masła z dodatkiem ząbka czosnku i soli.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Imbir Kolendra Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować