Hert
Domowy smalec pełen pysznych i chrupiących skwarek to jest to! I choć jest dość kaloryczny, to jedzony z umiarem od czasu do czasu z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Podstawą dobrego smalcu jest oczywiście świeża słonina bądź podgardle, z którego powstają wspaniałe skwarki. Dodatek kilku prostych przypraw takich jak majeranek, czosnek i sól sprawia, że smalec nabiera niebywałego smaku. To proste, ponadczasowe smarowidło podane na pajdzie świeżego, wiejskiego chleba z kiszonym ogórkiem to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć!
5 (1 ocen)
Porady
-do smalcu pod koniec gotowania można dodać łyżkę mleka. Smalec będzie miał ładny, biały kolor -domowy smalec można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Jeśli dodatkowo przeprowadzimy pasteryzację, bez problemu może postać nawet rok
Komentarze