Domowy smalec

5 (1 ocen)

  • 11 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Domowy smalec pełen pysznych i chrupiących skwarek to jest to! I choć jest dość kaloryczny, to jedzony z umiarem od czasu do czasu z pewnością nikomu nie zaszkodzi. Podstawą dobrego smalcu jest oczywiście świeża słonina bądź podgardle, z którego powstają wspaniałe skwarki. Dodatek kilku prostych przypraw takich jak majeranek, czosnek i sól sprawia, że smalec nabiera niebywałego smaku. To proste, ponadczasowe smarowidło podane na pajdzie świeżego, wiejskiego chleba z kiszonym ogórkiem to prawdziwy rarytas, któremu trudno się oprzeć!

  • 11 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 600 g słoniny/podgardla
    2 średnie cebule
    3 ząbki czosnku
    1 łyżeczka majeranku
    pieprz czarny
    sól
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Wędliny

Domowy smalec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoninę bądź podgardle kroimy w drobną kostkę. Im drobniejsza będzie kostka, tym lepiej. Słoninę można także zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Cebule oraz czosnek obieramy. Cebulę kroimy w drobniutką kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
    Pokrojoną słoninę bądź podgardle przekładamy do rondelka. Na średniej mocy palnika wytapiamy do momentu, aż słonina/podgardle zamienią się w skwarki złotego koloru. Trwa to około 20 minut. Na tym etapie dodajemy cebulę i smażymy całość przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy czosnek oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły i trzymamy na ogniu jeszcze przez 1 minutę.
  • 2. Tak przygotowany smalec zdejmujemy z palnika i przelewamy do pojemniczków. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy smalec zastygnie, przekładamy go do lodówki.
    Smacznego!

Porady

-do smalcu pod koniec gotowania można dodać łyżkę mleka. Smalec będzie miał ładny, biały kolor -domowy smalec można przechowywać w lodówce kilka tygodni. Jeśli dodatkowo przeprowadzimy pasteryzację, bez problemu może postać nawet rok

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Smalec

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować