Kurczak po japońsku

4.5 (142 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jestem katechetką. Tę pyszną potrawę nauczyła mnie robić ciocia z Pomorza.

Składniki:

  • ● 1,5 kg udek (pałek) z kurczaka
    ● 4 łyżki cukru
    ● 7 łyżek maggi
    ● 25 dag masła
    ● główka czosnku
    ● 15 dag rodzynek sułtańskich
    ● 15 dag suszonej żurawiny
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po japońsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W teflonowym rondlu roztapiamy
    masło, dodajemy
    maggi i pokrojony czosnek.
    Cukier karmelizujemy na teflonowej
    patelni na brązowo.
    Rondel z masłem zdejmujemy
    z ognia, wlewamy karmel
    i mieszamy, aż się rozpuści.
  • 2. Rodzynki i żurawinę moczymy
    chwilę we wrzątku.
    Do rondla wkładamy udka,
    dodajemy osączone rodzynki
    i żurawinę i dusimy pod przykryciem
    na małym ogniu, aż
    mięso będzie miękkie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PPWS_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Japońska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować