Kurczak po indyjsku

4.5 (166 ocen)

Mięciutkie mięso i chrupiące warzywa w pysznym majonezowym sosie doprawionym curry - to obiad, który przygotujesz w kilka chwil. Z każdym kęsem znajdziecie się bliżej Indii...

Składniki:


  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka,
    2 papryki,
    1 cukinia,
    2-3 łyżeczki ostrej papryki,
    1 łyżeczka słodkiej papryki,
    sól,
    pieprz,
    2 łyżki curry,
    4 łyżki majonezu,
    4 łyżki ketchupu,

Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Kurczak po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kurczak 1. Piersi z kurczaka płuczemy, osuszamy, a następnie kroimy w dużą kostkę. Oprószamy je solą i pieprzem, słodką i ostrą papryką, dokładnie mieszamy.
  • kurczak 2. Układamy je w dużym naczyniu żaroodpornym cienko wysmarowanym masłem. Mięso posypujemy curry.
  • kurczak 3. Z papryki usuwamy gniazda nasienne. Warzywa kroimy w kostkę i wykładamy je na mięso. Ketchup mieszamy z majonezem aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przygotowanym sosem polewamy warzywa.
  • kurczak 4. Zapiekamy około 1 godziny w 180 stopniach. Jeżeli danie zacznie się rumienić należy je przykryć. Podajemy z ryżem, makaronem lub pieczywem. Życzę smacznego :)

Porady

1) Dzięki dużej ilości warzyw danie jest bardzo sycące, podane z ryżem nie wymaga już dodatku surówki. 2) Danie jeszcze lepiej smakuje odgrzewane, gdy smaki się przegryzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurczak Papryka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować