Kuchnia azjatycka jest bogata w warzywa, różne ciekawe smaki, różne makarony, różne sosy i jest zdrowa. Takie dania są bardzo szybkie w przygotowaniu i łatwe. Do mojej wersji użyłam dużo warzyw. Potrawa jest wyborna.
Sos słodko- ostry:
•papryczka chili 1 szt.
•marchew 1 mała szt.
•woda 1/3 szkl.
•sok z ananasa 1 szkl. ( może być z puszki )
•ananasa 3 krążki ( może być z puszki )
•ocet 1 łyżeczka
•cukier 2 łyżki
•sól 1 szczypta
•ketchup łagodny 1 łyżka
Dodatkowo:
•makaron ryżowy 1 op. lub 2 małe
•cebula prażona do posypania
Kurczak po chińsku ze smażonym makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marynowanie: Kurczaka umyć, osuszyć i pokroić po skosie od góry w cienkie plastry. Umieścić w misce. Dodać sos sojowy, przyprawę, pieprz i miód. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na 2 godzinki, najlepiej na noc.
2.Warzywa umyć. Marchew, pieczarki i cebulę obrać. Papryki i marchew pokroić w cienkie słupki. Cebulę w piórka, a pieczarki w plastry. Brokuły rozdzielić na jeszcze mniejsze różyczki. Od liści kapusty odkroić zieloną część, zostawiając sam środek liścia, który kroimy w kwadraciki lub paski.
3.Patelnię wok rozgrzewamy. Wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy kurczaka. Gdy się podsmaży mięso przekładamy do miseczki. Do woka ponownie wlewamy odrobinę oleju. Wrzucamy cebulę, gdy lekko się zeszkli dodajemy pieczarki. Kiedy lekko się przysmażą przekładamy do miski z mięsem. Na tej samej patelni smażymy papryki, brokuł, marchew i kapustę na odrobinie oleju. Kiedy warzywa zaczną się przypiekać wlewamy bulion i dodajemy kurczaka z pieczarkami ( te wszystkie czynności wykonujemy na wysokim gazie ). Bulion ze wszystkimi składnikami gotujemy ok. 5- 8 min. ( nie może cały odparować ).
4.Makaron przygotowujemy według wskazówki na opakowaniu. Następnie na mocno rozgrzaną patelnie wlewamy odrobinę oleju ryżowego i wrzucamy makaron. Chochelką wydobywamy sos- bulion z kurczaka i warzyw. Wlewamy do makaronu. Energicznym ruchem mieszamy. Przekładamy na talerz razem z kurczakiem.
5.Sos słodko- ostry: W rondelku umieszczamy cukier. Czekamy, aż się rozpuści ( nie mieszamy łyżką, tylko poruszamy rondelkiem). Dodajemy wodę, zmniejszamy gaz, mieszamy. Następnie wlewamy sok z ananasa, dodajemy kawałki ananasa ( pokrojony w kostkę ) oraz drobniutko posiekaną marchewkę i chili razem z pestkami. Gotujemy pod przykryciem ok. 10- 15 minut. Doprawiamy solą, octem i ketchupem. Mieszamy i lekko miksujemy blenderem. Polewamy nasze danie. Posypujemy posiekaną dymką cebuli i prażoną cebulką.
Komentarze