KURCZAK PO CHIŃSKU Z MAKARONEM RYŻOWYM

4.5 (159 ocen)

Jest to potrawa bardzo zdrowa. Makaron, który jest bezglutenowy, który powstaje z naturalnych składników i warzywa z kurczakiem tworzą zdrowe danie, dla tych, co dbają o linię i nie tylko.

Składniki:

  • - makaron z brązowego ryżu 170g. + ok. 750 ml. wody
    - 2 filety drobiowe
    - 1 duża cebula czerwona
    - 3 cienkie długie marchwie
    - 1 łyżka soli
    - szczypta pieprzu
    - 1/2 szkl. wody

    Marynata:
    - 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    - 2 łyżki oliwy z oliwek
    - 1 łyżka kolendry suszonej
    - 1/3 łyżeczki imbiru
    - 1 łyżka przyprawy do potraw chińskich

    Dodatkowo:
    - 1 szczypior
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku z makaronem ryżowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marynata:
    Wszystkie składniki łączymy i mieszamy.
    Filety myjemy, osuszamy i kroimy w cieniutkie, małe paseczki. Dodajemy do marynaty. Odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz.
  • 2. Marchew i cebulę obieramy. Marchew kroimy w cienkie talarki a cebulę w piórka. Filety wrzucamy do woka, dodajemy sól, pieprz i podsmażamy. Następnie dodajemy warzywa i zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem ok 25min.
  • 3. W garnku zagotować wodę na makaron. Kiedy woda zacznie wrzeć, wyłączyć i wrzucić makaron. Odstawić na 5 min. Odcedzić.
    Nałożyć na talerz i posypać szczypiorkiem.

Porady

Warzywa nie musza być całkowicie miękkie. Lepiej smakują, gdy są chrupkie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować