Bułeczki drożdżowe z jagodami babci Lidzi

4.46 (208 ocen)

Bułki z jagodami to przepyszny sposób na rodzinny podwieczorek. Takie bułki z jagodami są mięciutkie i puszyste, a w środku mają pyszne nadzienie jagodowe. Bułeczki drożdżowe z jagodami to dla wielu osób smak wakacji i wspomnienia dzieciństwa. Uwielbiam je, a przy tym można je przygotować własnoręcznie w domu. Oto prosty przepis na bułki z jagodami!

Składniki:

  • Składniki na bułki jagodzianki na około 30 sztuk:
    - 1 kg mąki
    - 100 g drożdży
    - 0,5 l mleka
    - 1 cukier waniliowy
    - 1 łyżka soli
    - 2 jaja + 3 żółtka
    - 3/4 szklanki cukru
    - 1/2 buteleczki aromatu waniliowego
    - jagody do nadzienia

    Lukier:
    - 1/2 szklanki cukru pudru
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 2 łyżki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.46 (208 ocen)

Zobacz również:

Desery

Bułeczki drożdżowe z jagodami babci lidzi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jagodzianki - przepis
    Ciasto na jagodzianki - zaczyn:
    1 szklankę mleka należy podgrzać, aby było ciepłe. Następnie trzeba dodać drożdże, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli oraz 4 łyżki mąki. Potem składniki na zaczyn drożdżowy należy dokładnie wymieszać aż rozpuszczą się drożdże. Tak przygotowaną masę należy odstawić do wyrośnięcia.
  • image-0m2lc9n 2. Następnie jajka i żółtka trzeba wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Potem roztrzepać trzepaczką. Kolejnym krokiem jest dodanie rozczynu na jagodzianki drożdżowe, roztopione letnie masło i stopniowo mąkę. Składniki na ciasto na jagodzianki trzeba ugniatać o miskę i stopniowo dolewając mleko. Należy je tak, ugnieść, aby ciasto odchodziło od miski i zrobiło się elastyczne.
    ( Można liczyć do 300 ). Następnie ciasto na drożdżowe bułeczki z jagodami trzeba odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Musi podwoić swoją masę.
  • image-1mv9uhd 3. Ciasto na jagodzianki trzeba rozciągnąć dłońmi i ugnieść ( niezbyt cienko ). Szklanką odbijać placuszki jak na pączki.
  • image-1k90euq 4. Następnie w rękach rozgnieść bułeczkę i łyżką nałożyć jagody lub marmoladę. Zwinąć bułeczkę i skręcić brzegi. Obtoczyć w mące. Układać na blaszce obsypanej mąką. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 20-30 min. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok. 15-20 minut, do suchego patyczka.
  • image-236nwln 5. Lukier na bułki z jagodami:
    Na początek cukier puder należy zalać ciepłą wodą. Następnie dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Tak powstałym lukrem można polać ostygnięte drożdżowe jagodzianki.

Porady

Do bułek z jagodami można użyć swoich ulubionych marmolad albo świeżych owoców. Bardzo ważne, aby owoce nie były za rzadkie. Do lukru zamiast soku można dać kwasek cytrynowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Jak zrobić bułki z jagodami?

Bułki z jagodami świetnie smakują z kruszonką. Aby wykonać ją w domu potrzebne są jedynie trzy składniki: mąka, cukier kryształ i masło. Czasami dodatkowo dodaje się szczyptę proszku do pieczenia. Składniki należy zagnieść, aż do momentu powstania charakterystycznych grudek. Tak powstałą kruszonkę rozsypujemy na wierzchu jagodzianki. Zamiast mąki można użyć zmielonych orzechów, wiórków kokosowych albo migdałów. Bułki maślane z jagodami to świetna przekąska na wakacyjną wycieczkę, na małe co nieco na rodzinny piknik lub podwieczorek dla najmłodszych. Szczególnie, gdy zapakujemy je w specjalną torbę na lunch, która będzie utrzymywała ciepło przez długi czas.

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować