Kurczak po chińsku ze smażonym makaronem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Kurczak po chińsku z makaronem jak prażynki

  • 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 filetu z kurczaka
    1 cebula
    1-2 cm imbiru
    1 łodyga trawy cytrynowej
    sok z 1 limonki
    1 mała marchew
    2-3 kolby kukurydzy marynowanej
    1 łyża sosu ostrygowego
    2 łyżki sosu sojowego
    1/2 łyżeczki cukru brązowego
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka mąki z tapioki
    makaron ryżowy typu wstążki
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kurczak po chińsku ze smażonym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Suchy (nie ugotowany) makaron smażymy na głęboki tłuszczu. Kiedy wyrośnie jak prażynki wyjmujemy na ręcznik papierowy i odsączamy z nadmiaru tłuszczu.


    Makaron można również przygotować tradycyjnie, gotując w wodzie według czasu podanego na opakowaniu.


    Na oleju smażymy posiekaną w pióra cebulę oraz starty na drobnej tarce imbir. Kiedy cebula się zeszkli dodajmy startą marchew oraz trawę cytrynową przeciętą na pół. Następnie dodajemy zmielony na dużych oczkach filet z kurczaka i obsmażamy mięso. Polewamy wszystko sokiem z limonki i dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki małe kolby kukurydzy i wodę. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz cukrem. Mąkę z tapioki rozrabiamy w odrobinie zimnej wody, wlewamy na patelnię i mieszamy aby zagęścić danie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób Kurczak Makaron ryżowy Makaron

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować