Kurczak buffalo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kurczaka opłukać,osuszyć i delikatnie natrzeć solą morską.W rondelku rozpuścić masło,dodać zmiażdżony czosnek i mieszając podgrzewać około 20 sekund.Zdjąć z ognia i dodać resztę składników:syrop klonowy,tabasco,paprykę,pieprz cayenne i .pastę pomidorową.Ja użyłam oryginalnej włoskiej pasty.Jeśli takiej nie mamy,to dodajmy dobrej jakości koncentrat pomidorowy.Wszystko razem mieszamy tak,aby powstał gęsty sos.
2.Każdy kawałek kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie,przykrywamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki.Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia,polewając pozostałą marynatą.
3.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C i pieczemy kurczaka przez godzinę w rękawie.Po upływie tego czasu rozcinamy rękaw,aby kurczak się zrumienił.Trwa to około 20-30 minut w zależności od piekarnika.
Komentarze