Kurczak Buffalo

0 (0 ocen)

Składniki marynaty to idealne połączenie.Delektując się kurczakiem najpierw wyczuwamy delikatną słodycz syropu klonowego przełamaną nutką ostrego pieprzu cayenne.Coś wspaniałego.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka
    40 g masła
    2 ząbki czosnku
    2 płaskie łyżki brązowego cukru
    1-2 łyżki syropu klonowego
    3 łyżki pasty pomidorowej dobrej jakości
    1 łyżeczka sosu tabasco (można pominąć)
    1 pełna łyżka słodkiej łagodnej papryki w proszku
    2 łyżeczki pieprzu cayenne
    1 łyżeczka płatków papryki
    sól morska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Syropy Dania główne

Kurczak buffalo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka opłukać,osuszyć i delikatnie natrzeć solą morską.W rondelku rozpuścić masło,dodać zmiażdżony czosnek i mieszając podgrzewać około 20 sekund.Zdjąć z ognia i dodać resztę składników:syrop klonowy,tabasco,paprykę,pieprz cayenne i .pastę pomidorową.Ja użyłam oryginalnej włoskiej pasty.Jeśli takiej nie mamy,to dodajmy dobrej jakości koncentrat pomidorowy.Wszystko razem mieszamy tak,aby powstał gęsty sos.
  • 2. Każdy kawałek kurczaka obtaczamy dokładnie w marynacie,przykrywamy folią i wstawiamy na całą noc do lodówki.Kurczaka wkładamy do rękawa do pieczenia,polewając pozostałą marynatą.
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180'C i pieczemy kurczaka przez godzinę w rękawie.Po upływie tego czasu rozcinamy rękaw,aby kurczak się zrumienił.Trwa to około 20-30 minut w zależności od piekarnika.
  • 4. Inspiracja:Kwestia smaku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Syrop klonowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować