Kubusiowe racuszki z jabłkami

5 (143 ocen)

  • 25 min

Pulchne racuszki z kawałkami jabłek. Zrobiłam je bez mleka a zamiast niego użyłam sok marchewkowy typu Kubuś. Mają piękny pomarańczowy kolor i świetnie smakują :)

  • 25 min

Składniki:

  • 230 g mąki pszennej
    15 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    3/4 szklanki soku marchewkowego typu Kubuś
    1 duże jajko
    szczypta soli
    2 jabłka
    olej do smażenia

Wystaw ocenę:

5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy

Kubusiowe racuszki z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, odstawić na ok. 2 minuty, rozetrzeć łyżką do uzyskania płynnej konsystencji. Dolać sok marchewkowy, wymieszać łyżką. Wsypać sól, dodać jajko i mąkę, wyrobić jednolite ciasto.
  • 2. Jabłka obrać, każde podzielić na ok. 12 plasterków.
  • 3. Na patelnię wylać olej, rozgrzać, łyżką kłaść ciasto, w środek wcisnąć plasterek jabłka. Smażyć z obu stron, wyjmować na ręcznik papierowy. Wierzch można posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować