Królik w sosie własnym

4.48 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Mięso z sosem doprawiamy ewentualnie dopiero pod koniec gotowania.

Składniki:

  • tusza królicza
    3 średnie cebule
    1/2 główki czosnku
    3 gałązki tymianku
    5 liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    sól
    pieprz
    2 marchewki
    łyżeczka łagodnej musztardy
    4 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.48 (198 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Królik w sosie własnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i porcjujemy. Czosnek i cebule obieramy. Cebule kroimy w plastry, czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w kawałki.
  • 2. Marynata: oliwę mieszamy z solą, pieprzem i czosnkiem Nacieramy mięso. Obkładamy cebulą i wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej na noc).
  • 3. Mięso krótko podsmażamy na rozgrzanej patelni. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą (mięso musi być całe zanurzone) i dodajemy tłuszcz z patelni. Wkładamy marchewkę, tymianek, liście laurowe i ziele angielskie.
    Gotujemy ok. 1,5 godziny na małym ogniu bez przykrycia, żeby sos odparował i lekko zgęstniał.
  • 4. Mięso wyjmujemy. Usuwamy liście laurowe i ziele angielskie. Miksujemy z musztardą na gładki sos.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_12-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.38 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Pulpety w sosie własnym

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować